Thursday, 15 July 2010
Oregano Bread
16:34 | Posted by
PatinPasta |
Edit Post
Bahan:
1) 50 g yis segar (bancuh dengan air suam + 1 sudu teh gula + 1 sudu teh tepung, biarkan hingga foamy)
2) 1 kg tepung biasa
3) 1 sudu besar garam (rata, bukan penuh)
4) 2-3 sudu butter/minyak
5) Segenggam oregano cincang (ikut citarasa)
6) Air suam (agak-agak untuk tepung jadi dough, buleh? hehe!)
Cara:
1) Tuang tepung dan garam di atas permukaan bersih dan buat lubang ditengah.Tuang bancuhan yis dan butter/minyak ke dalam lubang tadi and slowly mix dengan tepung. Dari masa ke semasa, tambah air suam ke dalam tepung hingga menjadi dough. Uli tepung (dengan penuh rasa amarah, lagik lama.. lagik bagus)
2) Bubuh dough ke dalam bekas, tutup dengan kain lembab dan biarkan sehingga dough jadi double size
3) Potong dough mengikut hajat dihati (koi potong empat)
4) Bentukkan dough ikut citarasa sendiri
5) Bubuh atas baking tray and biarkan kembang sekali lagi. Bakar at 180 degrees sampai masak (lupa lak lama mana)
Siap dan buleh makan!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Traces of my kitchen
Aida Rezuan
Currently: In Huelva, Spain
Originally: From Mentakab, Malaysia
Chef wanna be / IT Freelancer / Novice Photographer / Traveler
"Be happy and we will find abundant of happiness coming to our path.."
Originally: From Mentakab, Malaysia
Chef wanna be / IT Freelancer / Novice Photographer / Traveler
"Be happy and we will find abundant of happiness coming to our path.."
1 comments:
Salam patin...
iam here ngehngeh,,,sori lewat kunjung balas bz daaaaaa...wow menarik makana kat sini western food semua...weh aok org mentakab kat mana...
Post a Comment