Sunday, 14 March 2010
Pan pizza (Base/roti pizza)
18:26 | Posted by
PatinPasta |
Edit Post
Bahan sos tomato:
1) 1 cawan canned tomato
2) 2 sudu besar daun oregano segar, dihiris (kalo guna oregano kering, buleh kurangkan 1 sudu)
3) 1/3 cawan olive oil
4) 1 sudu kecil serbuk paprika
5) 1 sudu besar daun basil segar, dihiris
4) Garam
Cara:
1) Satu kan kesemua bahan di dalam mangkuk dan kacau rata (tambah olive oil jika perlu)
2) Perisakan dengan garam
Bahan2 dough (untuk 2 huge pizzas or 3 medium ones):
1) 250 gram tepung roti
2) 250 gram tepung samolina (kalo tak de, guna tepung roti jek pon no hal)
3) 25-30 gram yis basah (bancuh dengan air suam + 1 sudu kecik gula, or buleh jek guna yis kering yang peket2 tuh)
4) 1/2 sudu besar garam
5) 1/2 - 3/4 gelas air (bergantung)
Cara2:
1) Campurkan tepung dan garam dalam bekas dan buatkan lubang di tengah
2) Tuang bancuhan yis and campur dengan tepung, sikit demi sedikit
3) Start uli sket2 dan tuang air bit by bit sampai rasa tepung tak melekat kat tangan and bekas
4) Then start uli dengan penuh perasaan sampai dough jadi macam silky gitu
5) Pastu rehatkan dough selama 30-40 minit or sehingga naik jadi double size
6) Bila dough dah naik, bahagi kepada 2 (or 3) and start gelek dough menjadi leper, untuk jadi base pizza dan biarkan seketika sehingga dough naik semula
7) Sapukan sos tomato di atas dough (macam dalam gambo), dan bakar di dalam oven suhu 180 degrees sehingga separuh masak
8) Keluarkan dari oven dan buleh mula bubuh toppings ikut suka
9) Bakar semula di dalam oven sehingga dough masak and all the cheeses melted
10) Makan ketika panas!
* buleh sapu lagik sket sos tomato sebelum bubuh topping
** simple toppings combination
- basils + keju kambing + grated parmesan
- cendawan dihiris + olives dihiris + tomato dihiris + grated parmesan
- keju kambing + grated parmesan
- grated parmesan + ikan bilis dalam tin (yang lembik tuh)
1) 1 cawan canned tomato
2) 2 sudu besar daun oregano segar, dihiris (kalo guna oregano kering, buleh kurangkan 1 sudu)
3) 1/3 cawan olive oil
4) 1 sudu kecil serbuk paprika
5) 1 sudu besar daun basil segar, dihiris
4) Garam
Cara:
1) Satu kan kesemua bahan di dalam mangkuk dan kacau rata (tambah olive oil jika perlu)
2) Perisakan dengan garam
Bahan2 dough (untuk 2 huge pizzas or 3 medium ones):
1) 250 gram tepung roti
2) 250 gram tepung samolina (kalo tak de, guna tepung roti jek pon no hal)
3) 25-30 gram yis basah (bancuh dengan air suam + 1 sudu kecik gula, or buleh jek guna yis kering yang peket2 tuh)
4) 1/2 sudu besar garam
5) 1/2 - 3/4 gelas air (bergantung)
Cara2:
1) Campurkan tepung dan garam dalam bekas dan buatkan lubang di tengah
2) Tuang bancuhan yis and campur dengan tepung, sikit demi sedikit
3) Start uli sket2 dan tuang air bit by bit sampai rasa tepung tak melekat kat tangan and bekas
4) Then start uli dengan penuh perasaan sampai dough jadi macam silky gitu
5) Pastu rehatkan dough selama 30-40 minit or sehingga naik jadi double size
6) Bila dough dah naik, bahagi kepada 2 (or 3) and start gelek dough menjadi leper, untuk jadi base pizza dan biarkan seketika sehingga dough naik semula
7) Sapukan sos tomato di atas dough (macam dalam gambo), dan bakar di dalam oven suhu 180 degrees sehingga separuh masak
8) Keluarkan dari oven dan buleh mula bubuh toppings ikut suka
9) Bakar semula di dalam oven sehingga dough masak and all the cheeses melted
10) Makan ketika panas!
* buleh sapu lagik sket sos tomato sebelum bubuh topping
** simple toppings combination
- basils + keju kambing + grated parmesan
- cendawan dihiris + olives dihiris + tomato dihiris + grated parmesan
- keju kambing + grated parmesan
- grated parmesan + ikan bilis dalam tin (yang lembik tuh)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Traces of my kitchen
Aida Rezuan
Currently: In Huelva, Spain
Originally: From Mentakab, Malaysia
Chef wanna be / IT Freelancer / Novice Photographer / Traveler
"Be happy and we will find abundant of happiness coming to our path.."
Originally: From Mentakab, Malaysia
Chef wanna be / IT Freelancer / Novice Photographer / Traveler
"Be happy and we will find abundant of happiness coming to our path.."
Labels
Recipes Archive
-
▼
2010
(26)
-
▼
Mar 2010
(16)
- Chicken Teriyaki (my version)
- Curry de patata al horno (Kentang kari bakar)
- Seta y tomate ala plancha (Grilled cendawan dan to...
- Pescado ala plancha con espinacas y seta (Ikan bak...
- Puchero verduras (Puchero sayur)
- Salsa verde (Sos hijau)
- Choco y seta ala plancha con tomate ensalada (Soto...
- Apple crumble
- Fideos Chino con gamba y seta (Mi goreng dengan ud...
- Salmon con espinacas y seta (Salmon dengan bayam d...
- Tarta de zukini (Pai zukini)
- Pan pizza (Base/roti pizza)
- Espaguetis mariscos (Seafood spaghetti)
- Pisto
- Lasagna de espinacas y queso de cabra (Lasagna bay...
- Tarta de verduras (Pai Sayur)
-
▼
Mar 2010
(16)
0 comments:
Post a Comment